Tengeri tanfolyam

A tengeri és belvízi hajózásban a körülmények eltérőek, a tanfolyam és a vizsga rendszer is különbséget mutatnak. Ennek ellenére a dolgok logikája hasonlóképpen működik mindkét esetben. Jelentős különbséget mutatnak viszont a hajózó terület, illetve a forgalomban lévő hajók méretbeli eltérései.

Eddigi tapasztalatom szerint, aki a belvízi tanfolyammal kezdi a képzéseket és először itt szerez tapasztalatot, könnyebben boldogul tengeri kadétként is.

Tengeri jogosítvány szerezhető a magyar és a horvát képzési rendszer szerint is. A magyarnak feltétele a belvízi jogsi megléte, s a korlátozás nélküli tengeri jogosítvány csak több lépcsőben, jelentős idő- és anyagi ráfordítással szerezhető meg. A horvát rendszer egyszerűbb, így sokkal gyorsabban és nem utolsósorban kedvezőbb áron lehet nemzetközileg elfogadott hajóvezetői jogosítványhoz jutni.

Megjegyzendő azonban, hogy a jogosítvány megszerzése egy dolog, a biztos tudáshoz csak évek alatt megszerezhető tapasztalatok is szükségesek.

Milyen jogosítványokat szerezhetsz meg és mire tudod használni?

Horvátországi tengeri hajóvezetői tanfolyamainkon háromféle jogosítvány szerezhető meg. Horvát B, Horvát C és  Yacht Master A

BC YachtMaster
Mire tudom használni?sport és kedvtelési célra, vitorlás
és motoros (gép) hajók vezetésére, érvényes 30 BRT-ig*
sport és kedvtelési célra, vitorlás és
motoros (gép) hajók vezetésére,
érvényes 30 BRT-ig*
munkavállalásra is alkalmas (hivatásos céllal), vitorlás és motoros (gép) hajók vezetésére,
100 BRT-ig
Hol tudom használni?Adriára 12 tmf** a parttól való eltávolodásigvízterület korlátozás nélkül, ezt fogadják el mindenhol!vízterület korlátozás nélkül, ezt fogadják el mindenhol!
Vizsgacsak elméletielméleti, minimális gyakorlattalelméleti, minimális gyakorlattal
Költségek285 EUR+****
400-600 EUR hajóbérlet***
870 EUR1600 EUR
Időtartam1 hét hajózással egybekötve****4 nap tanteremben6 nap tanteremben,
2 nap hajón
Orvosi vizsgálatnem szükségeshajóorvosi szükséges
(5 évente újítandó)
hajóorvosi szükséges
(5 évente újítandó)

* 30BRT=bruttó regisztertonna hajóméretig: ez körülbelül egy 20 méter hosszú hajó vezetését jelenti (a charterhajók túlnyomó többsége ebben a méret kategóriában elérhető) 

** 12tmf: TMF= tengeri mérföld. 1tmf=1,852méterrel (ezzel a korlátozással Adria menti partmelléki hajózásra van lehetőség)  

*** A B tanfolyam díja a szezon és a jelentkezők létszáma függvényében változik, figyeld az aktuális tanfolyam kiírásokat!

**** B tanfolyam és vizsga választható csak elméleti egyéni felkészüléssel is 2X3- órás privát konzultációs alkalommal (Budapesten)+180EUR

A tanfolyamok a jelentkezők számától függően folyamatosan indulnak április-október között jelentkezz a B, C, vagy YachtMaster képzésekre megfélő létszámmal indítjuk a tanfolyamokat!

A C és Yacht Master tanfolyamhoz javasolt egy manőver és navigációs tréningen való részvétel is, de az utóbbi nem feltétele a vizsgára bocsájtásnak. 
Tengeri tréninget a tanfolyamoktól függetlenül is szervezünk, a komplex és mélyebb tudás elsajátitása érdekében, ezeken bárki részt vehet, aki szívesen gyűjtene még hajózási tapasztalatot.
Felelős képzőszervként  kijelenthető hogy a ezeken a hajózási gyakorlatokon erősen ajnálott részt venni.

Következő tanfolyamaink

12024. Február 03-17. (két hét)téli nyaralás 🙂KARIB-TENGERI LAZULÁS3000 EUR
22024. Március  15-17. tréning és túranavigációs gyakorlat és nyaraló túra400 EUR
32024. április 12-15 TELT HÁZ

C-tanfolyam

elméleti felkészülés és vizsga870 EUR
4

2024.április 15-19. 

tréningmanőver és navigációs gyakorlat450 EUR
52024.május 10-13. Még 2 szabad helyC-tanfolyamelméleti felkészülés és vizsga870 EUR
62024. július 5-9.túranavigációs gyakorlat és nyaraló túra450EUR
72023. szeptember 22-25. TELTHÁZC-tanfolyamelmélet felkészülés és vizsga 870 EUR
82023. szept. 25.- 29. TELTHÁZtréningmanőver és navigációs gyakorlat450 EUR
92023. október. 21-okt 28.tréning, túra túra, navigációs gyakorlat

600 EUR

A vizsga milyen nyelven zajlik és mit fognak kérdezni?

A vizsga nyelve horvát vagy angol (basic angol elégséges), de szükség esetére magyar-horvát kisegítő tolmácsot biztosítunk. A C és a YM tanfolyamokon elvárás az angol nyelv alapfokú ismerete.

Főbb témakörök: térképészet, hajózási szabályzat (COLREG), rádiózás, biztonsági ismeretek

Mi az elméleti vizsgát követő gyakorlati tréningek lényege?

A horvát oktatási és vizsgarendszerben a gyakorlati ismeretek háttérbe szorulnak. Emiatt tartjuk szükségesnek, hogy a hallgatónk lehetőség szerint gyakorlati tréningeken is részt vegyenek
Gyakorlati tanfolyamainkon azokat a mindennapos manővereket gyakoroljuk, melyek készség szintű ismerete nélkül a biztonságos hajózás elképzelhetetle A gyakorlati tudás megszerzése mellett célunk a jó tengerész gondosságára és körültekintésére jellemző szemlélet átadása is.
A gyakorló tréningen 4 – 6 fő tanuló vehet részt, így mindenkire elegendő gyakorlási idő jut. A tréningen kísérőket is szívesen látunk.

Gyakorlati képzés tematikája

  • A hajó alapvető manőverező tulajdonságai (kormány- és propellerhatás, stb.)
  • Kikötés farral és oldallal városi partfalra vagy marinában különféle szélviszonyok esetén.
  • Indulás partfalról, kikötőből.
  • Horgonyzás, bójára állás.
  • Alapvető vitorlás manőverek.
  • Nappali és éjszakai navigáció.

Mit tartalmaz a tanfolyam és a vizsgadíj és milyen egyéb költségek várhatóak?

Az elméleti tanfolyami díj tartalmazza az adminisztratív és regisztrációs költségeket, okmány kiállítási díját. A vizsgára felkészülés tárgyi és személyi feltételeit, magyar nyelvű elméleti oktatást és felkészülési anyagát (szaktolmács, tanterem, jegyzetek, térképek stb…)

További költségek: Utazási, étkezési és a szállás költség.

A gyakorlati tanfolyami díj tartalmazza a hajóbérlet költségét, az oktató tiszteletdíjat, és az anyakikötő költségét.
További költségek: Utazás, étkezés, hajó üzemanyag (kb. 10 EUR/fő), s az anyakikötőtől eltérő kikötők használati díja (utóbbi kb 10-15 EUR/fő/kikötés).

Tengeri nyaralóvitorlázás

Egy ilyen út tökéletes választás azok számára, akik nem szeretik a zsúfolt strandokat, inkább egy privát öbölben horgonyozva érzik jól magukat.

A nyári időszakban áprilistól novemberig általában a közelebbi vizeket vesszünk célba a mediterrán térségben pl.: „a nagy klasszikust” az adriai szigetvilágot vagy Olaszország, Spanyolország, Görögország vizeit. Kényelmes tempójú nappali vitorlázással az egy hetes nyaralás alatt akár 5-6 különböző helyen is éjszakázhat a csapat, marinában, városi kikötőben vagy horgonyon.

Az egyhetes túrák árai 350-550 Euro/fő között mozognak (6 fő esetén) az időszak függvényében. Az árakat a választott időszakon felül a hajó típusa és kora is befolyásolja.

A téli nyaraláshoz messzebbre kell utaznunk, jellemzően a trópusi térségbe pl.: Karib-tengerbe vagy a Seychelle szigetek így 10 napos hajózást javaslunk katamaránnal.

Az árak a helyszíntől és a hajó típusától függően 1.000-1.400 Euro/10 nap fejenként. Legkedveltebb úti célok: Seychelle-szigetek, Karib térség, Malajzia-Thaiföld, de szívesen vállalunk túrákat a Csendes-óceán távoli szigetvilágában is.

Az árak a hajó és felszerelésének bérleti díját tartalmazzák hajóvezetővel.

További költségek: kikötői-, horgonyzási- és belépődíjak, étkezések, közös vásárlások, az üzemanyag, illetve az utazás költségei.

A nyaralóhajózásra bárki jelentkezhet, vitorlázó tudást nem igényel, hiszen az út során tapasztalt hajóvezető gondoskodik a résztvevők biztonságáról.

Hajószállítás

Ezt a szolgáltatást leggyakrabban külföldön vásárolt hajók hazaszállításához veszik igénybe. Egy tengeri hajó szállítás alkalmával egy hajó A-pontból B-pontba való leszállítását értjük.

Együttműködő partnereinkkel az út további részének lebonyolítását is vállaljuk.
Minden ilyen esetben a személyes megbízhatóság és a szakértelem kulcsfontosságú. Több éve összeszokott, tapasztalt csapatunk leigazolható referencia munkákkal rendelkezik. Biztonsággal tudjuk, hogy mit és hogyan vállalunk.

A megbízásokra garanciát vállalva biztonságosan, pontosan, precízen, teljesítjük.

Mind ez mennyibe kerül?
Nehéz pontos összeget meghatározni a nélkül, hogy ismernénk a feladat részleteit. Tekintve, hogy minden szállítás eltérő körülmények között zajlik.
Az árat befolyásolja, az adott hajó típusa és állapota, hogy hány ember kell a megvalósításához, hogy mekkora a táv, melyik időszakban és milyen gyorsan kell a teljesítés. Ökölszabály szerint a szokásos alapdíjunk 5 Euro/tmf* + járulékos költségek.

*tmf: tengeri mérfőld

Hajó szállításhoz kapcsolódó kiegészítő szolgáltatások

  • Igényeidhez és lehetőségeidhez igazodva segítünk kiválasztani a megfelelő hajót számodra
  • helyszíni állapot felmérés, és az útra való felkészítésé
  • a hajó szárazföldi szállításra való előkészítése
  • hazai lajstromoztatás és egyéb ügyintézés

Kisokos

„A tapasztalat olyasvalami, amihez csak közvetlenül az után jut az ember, hogy szüksége lett volna rá”
Arthur Bloch